Algoritma bilmek şart mı?

 
       Hayatımızın her aşamasında, yaptığımız işleri bir düzene sokmamız gerekir. Hedefe giden yolda, hedefe en verimli şekilde ulaşabilmek için yeteneklerimizi değerlendirir ve basit dahi olsa bir yol belirleriz. 

Yazılım ile uğraşan ve bu iş ile birlikte proje üreten insanlar da teknik bildikleri gibi, tekniklerini en iyi şekilde (ve en iyi verimde) kullanabilmek için bir yordam belirlerler. 

Basit bir işlemi, düşünceyi programlara aktarmak veya sanal bir ortamdan somut bir sonuca dönüştürmek, eğer plansız ve  programsız bir şekilde başlangıç yapılmışsa zor olabilir. Ama karşılaşılabilecek her aşama için yöntemlerin belirli bir düzende olması, hem zaman hem de kod yazan programcıların uykularından bir kazanım demektir. 

Coder (programcılar, kod yazanlar) için zamanın ve uykunun önemi ise, diğer projeler ve işlerin aksamaması içindir. Kafada kurgulanan ve taslak olarak iyi bir şekilde canlandırılamamış bir yöntemi izlerken, son anda düşüp yarışı zamanında bitirememek hayatımızın her aşamasında mümkün olabilecek bir durum. 

Saatlerce yazılan ve satır satır kodlanan programların sonunda oluşabilecek köklü bir hata, sayfalarca yazılan kodları tekrar elden geçirmenize sebep olabilir. Kötü kurgulanmış veya gelişine başlanmış projelerin birçoğunda bu tür şeyler irili ufaklı yaşanmaktadır.

Yazılıma yeni başlayan ve ufak çaplı proje geliştiren kişiler için bu o kadar zor olmayabilir. Basit bir hesap makinesi projesinde ne kadar köklü bir hata olursa olsun, tekrar kodlamak fazla bir zaman kaybı oluşturmaz. 

Ama binlerce kişinin kişisel bilgisinin kaydedildiği ve yönetildiği bir projeyi kodlarken yaşanabilecek bir kurgu hatası, geri dönüşü imkansız olmasa da keyifsiz şeyler doğurabilir. Bu nedenle hobi olarak ilgilenen kişiler de dahil, herkesin yazılım öğrenirken ilk aşamada yaptığı egzersizler aslında algoritmik düşünceyi geliştirmeye yardımcı olur. 

Zaten işinde profesyonel olan insanlara hitap etmeyen bir makale ve onlara anlatmanın da haddime olmayacağını düşünerek, yeni başlayan arkadaşlara başarılar diliyorum.