Yeni nesil esnek web tasarım (Responsive Design)

          Yeni internet teknolojileriyle birlikte artık mobil uygulamaları da fazlasıyla revaçta. Mobil aplikasyon yazdırmak veya mobil cihazlara uygun sistemler üretmek kimi zaman üreticiden çok teknolojiyi sağlayan firmalar tarafından tuzlu fiyatlandırmalara tabii tutulabiliyor. 

Bunun yerine artık tüm internet erişimine uygun araçlara görüntü bazında esnek olan tasarımlar üretmek üretici / kaynak firmaların yeni kurtarıcısı. Bir e-ticaret sisteminin mobil uygulamasının yapılması (Android ve iOS olarak düşündüğümüzde bütçenin biraz daha fazla kabarık olması gerekiyor.) teknolojik olarak daha çok çalışma gerektirebiliyor. 

Onun yerine ürünlerin mobil cihazlarda da düzgün görüntülenebileceği, kullanıcının mobil ortamda normal web browser araçlarına göre görmesinin ekstra bir kâr sağlamayacağı özelliklerin kaldırılmış bir şekilde sunulması hem hız hem de kullanım açısından artı sağlıyor. Ekstra web tasarımlar oluşturmak yerine, tek bir web siteyi tüm platformlara göre esnek tasarlamanın yeni ismi ise, esnek (flexible) yani responsive olarak adlandırılıyor. 
Web kullanıcıları web sitelerini normal aygıtlardan görüntülediği şeklinde telefonlarından da görüntüleyebiliyorlar. Ama hem çözünürlük hemde kullanılan ögelerin telefonlara kimi zaman uyumlu olamaması, mobil aygıtlardan giren kullanıcıların hoşuna gitmeyebiliyor. 

İşte esnek tasarım teknolojileri ise burada devreye girmekte. Web sitenizi bir kereliğine tüm cihazlara uygun olarak tasarlamak elbette yeni teknolojileri kullanmayı gerektiriyor. 

Ama reponsive bir tasarım elde edebilmek, herhangi bir platlforma uygulama yazmaktan çok daha kolay. Kullanımı ve araçları ile alakalı internette birçok döküman bulunuyor. 

Yeni teknolojilerin framework tabanları ne kadar yabancı dillerde olsa da, bir internet kullanıcısının bildiği kelimelerle teknolojiyi kavrayabilmesi için yeterli. İşin arka tarafında olan, tasarımcıların bu teknolojiyi iyi olarak kullanabilmesi içinse jQuery ve CSS3 bilgilerini tazelemeleri gerekebilir. 
Yeni kütüphanelerin kullanım kolaylığı ve dökümantasyonu gerçekten fazlasıyla rahat. Flash yerine HTML5’i öneren firmaların showcase bölümlerinde de artık responsive tasarımlara da ulaşabilmek mümkün. 

Düzenlenebilir örnekler üzerinden, basit şablonları geliştirerek yeni tasarımlar üretmek artık daha cazip görünüyor. Firmalara web çözümleri üretirken yapabileceğiniz her iskonto, karşı tarafın kalbini fethediyor. 

Uygulama yazdırmanın maliyetini sunup bu türden bir teknolojiyi de önermek hem çözüm üreticileri hem de kullanıcılar için daha iyi olacaktır. Pek yakın bir zamanda ise blogumda kullanım kolaylığı sunan kimi demolar sunmaya çalışacağım.