Piwik – Ücretsiz web site istatistik scripti

             İnternet projelerimizde istatistikleri dışa bağımlı kanallar ile tutmak istemeyebiliriz. Bunun için kendi istatistik sistemini yazmak yerine kaliteli bir web istatistik yazılımı kullanmak isteyen arkadaşlar için Piwik scriptini tanıtacağım. 

Bugün turkiye.gov.tr adresini incelerken karşıma çıkan bu sistemi piwik.org üzerinden indirip yerel sunuma kurdum. Özellikleri bakımından değerlendirdiğim zaman Google Analytics’e çok fazla benziyor. 

Aynı şekilde Yandex Metrica sisteminde bulunan birçok özelliği de içerisinde barındırıyor. Eklentileriyle birlikte Yandex Metrica’da bulunan Webvisor özelliği de eklenebiliyor.

Kendi sunucunuza kurduğunuz bu sistemin güzel bir yanı ise, varsayılan dilleri arasında Türkçe dilimizin de olması. Kurulum yaparken Türkçe olarak kurduğunuz gibi, kullanırken %90 oranında çevrilmiş olan bu sistem Türk webmaster arkadaşlar için de ideal görünüyor. 

Kişisel blog veya küçük çaplı forumların istatistiklerini takip etmek için kullanmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü izlediği istatistiksel veriler ve kayıtlar belirli bir zaman sonra, kısıtlı sunucu özellikleri olan arkadaşlar için problem oluşturabilir. 
 
Daha büyük çaplı projelerin tek bir özel kanaldan değerlendirilmesini istiyorsanız bu sistem gayet kullanışlı. (Turkiye.gov.tr adresi de bu sistemi http://analitik.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden kullanmaktadır.)

Google Analytics servisinin verdiği şekilde bir kodu sitenizin belirli bir alanına koyup istatistikleri izlemeye alan bu ücretsiz script kendi sisteminiz için özel olarak çalıştığından ötürü, eş zamanlı istatistikler vermektedir. Yandex Metrica, Google Analytics’e göre istatistikleri panele daha erken yansıtsa da, bu sistemle aynı anda istatistikleri güncel olarak değerlendirebilmek mümkün.

Google’ın servisinde bulunan gerçek zamanlı istatistik özelliği ise bu sistem içerisinde bulunmakta. Real Time Map olarak belirtilen özelliği aktif ettiğinizde ziyaretçilerin giriş bilgilerine göre Analytics servisine göre daha detaylı olarak incelemeler yapabilirsiniz. Açık kaynak kodlu olması ise geliştiriciler için ayrı bir güzellik sunuyor. 

Geliştirme bakımından değerlendirildiğinde ise tüm özellikler modül şeklinde geliştirilmiş. Kısacası istediğiniz filtreleme sistemlerinden tutunda çok ekstrem şeyleri dahi kendi yazılım bilginizle birlikte Piwik sistemi üzerine kodlayabilirsiniz.