Godwin kanunu ve Troll salgını



                 Godwin Kanunu ve Troll salgını hakkında merak edilen her şeyi masaya yatırdık. Troll nedir? Troll saldırısından nasıl korunulur?

Malum 2000’li yıllar chatleşme çılgınlığının pik yaptığı dönemlerdi. İşte bu çevrim içi muhabbetlerle ilgili sonuçlara Mike Godwin şu hükme varıyor: Çevrim içi muhabbetin sonu mutlaka Hitler ve Nazilerle ilgili konulara çıkar.

Her ne kadar Mike, bu görüşünü 1990’larda söylemiş olsa da, kamuoyunun kabulü chatleşme döneminde oluştu. Sonra Godwin Kanunu diye popülerlik kazandı.

İlgili ilgisiz her konunun Hitler’e çıkması manidardır. Her toplumun ikonları farklı olabilir. Yani muhabbet Hitler’e çıkmasa bile istemediğiniz bir sonuca kapı, pencere açacaktır. Buradan almamız gereken temel çıkarım, çevrim içi muhabbetlere fazla takılmamamız gerektiğidir.
İşte troller, çevrim içi bağımlılğın birer Hitler çıpasıdır. Nedir bu troll, kimdir bu troller? 

                 Troll, bir Wiking kelimesidir. İnsanı andıran yaratık, dev veya canavaranlamına gelen bir kelime olarak kullanılmış. İsveç dilinde, Büyülemek, aklını almakanlamına gelen trolla bu kelimeden geliyor. 

Aynı şekilde, bizdeki anlamına yakın şekilde İngilizce’de oltayı suda sürükleyerek balık tutmak, döndürmek ve yüksek sesle şarkı söylemek aynı kelime için kullanılıyor.

Bizde de Trolle balık avlamak yasaktır olarak sık sık haberlerde geçen troll, günümüzde internetteki çıkıntı tip için de kullanılıyor. Amaç bir nevi balık avlamak.
                    Huffington Post’un kurucusu Arianne Huffington, trollerin internette %1 olduğu kanaatinde. Ancak, trollerin en fazla yaygın olduğu sosyal medya Twitter’ın önceki Ceo’su Dick Costolo, troll ve yarattıkları mağduriyetlerle başa çıkmada başarısız olduklarını kabul ediyor.

Aslında Costolo’nun bu beyanı kamuoyuna açıklanmadı, trollerle mücadele edileceğini açıkladığı bir iç yazışması, internete sızdırıldığında öğrenmiş olduk.

Troll, ya çok bilinçlidir, ya da call center elemanı gibi ezberlenmiş şeyleri tekrar eder. Ancak her iki halde de kendi oluşturdukları yalana kendileri inanan hastalıklı bir ruh haline inananlardır.
                  Eskilerden bir söz vardır: Aşağıdaki mahallede söylediği yalana yukarı mahallede kendisi de inanan tipler. Trolleri ne güzel anlatır. Godwin Kanununa göre de uzayan her Twitter muhabbetine mutlaka bir troll bulaşır, diyebiliriz.
 
Trollerde gerçek kişi profil resimleri görmezsiniz. Ya bir ikon, ya bağnazca bağlanılmış bir lider ya da yumurta kafa ile yetinmektedirler.

Bağlanılan liderin bu şekilde kullanımı, istediği ne kadar masum mesajlarla yüklenirse yüklensin, mutlaka kişiliğine zarar vermektedir. Zaten trollün amacı da masumiyet değildir.
                     Troller sadece Türkiye’de yaygın değil. Ancak derbi maç öncesi kulüp taraftarı troller, seçim öncesi de parti trolleri sosyal medyayı kuşatıyor. Türkiye’de 60 bin civarında troll hesap olduğu tahmin ediliyor. Eskiden telefonla taciz diye bir vakıa vardı, şimdi de Twitter ve sosyal medya hesaplarına tacizler başladı.

Ölen aile fertlerinin adıyla hesap açan troller, bazı ailelerin korkulu rüyaları oldu. Başkasının ismiyle açılan hesaplarla algı yönetimi yapanlar da az değil. Ünlü isimler, ya filtre kullanma ihtiyacı hissediyorlar ya da sosyal medyadan çekiliyorlar. Robin Williams’ın kızı ve yazar Jane Goldman, Twitter hesapları kapattılar.

Sosyal medya hesaplarına yüklenen troller sebebiyle her gün onbinlerce dava açılıyor. Twitter’ın internet üzerinden tacizle ilgili şöyle bir gelişme beklenebilir. Yani tweetlerin arandığında Google arama motorunda bulunmayabilir.
Godwin Kanunu ve Troll Salgını  
Yasal süreci beklemeden de trollerle başa çıkmanın basit kuralı şudur

- İnternet ve mobil ortamlarda fazla vakit geçirmeyin.
- Özelinize ait bilgileri ve görselleri kimse ile paylaşmayın.
- Bilmediğiniz hesapları takip etmeyin.
- Tanımadığınız hesaplara onay vermeyin.
- Herşeyi retweet etmeyin.
- Doğrulanmamış haber ve görsellere değer vermeyin.
- Troll tacizine cevap vermeyin.
- Troll hesaplarını şikayet edin ve bloklayın.
- Trollleri yokluğa mahkum edin.

Troll saldırısına maruz kaldınız mı?

Haber Kaynağım 
Techinside
http://shiftdelete.net/