Google PageRank nedir? Neden çok önemlidir?


            Google’ın bir sitedeki her bir sayfa için o sayfaların ne kadar önemli olduğunu gösteren, belli kriterlere göre verdiği puandır. 

Bu puan ne kadar yüksek olursa arama motorlarında uygun kelimeler için yukarı sıralara çıkar ve o sayfaya konulan linkler de değerli kabul edilir, böylece doğal olarak reklamverenlerin de ilgisini çeker. 

Bu puan 0 ile 10 arasında değişmektedir ve Google tarafından yaklaşık 3 ayda bir güncellenmektedir. Yeni sitelerin ilk aylarda herhangi bir puanı olmamakta sonraki aylarda almaktadırlar.
 

Google bir sayfaya diğer sitelerden ne kadar çok ve kaliteli link verilmişse o sayfanın o kadar değerli olduğunu düşünür. Diyelim ki iPhone ile ilgili kimsenin pek bilmediği yararlı bir müzik programı buldunuz ve bunun detaylı, resimli tanıtımını ilk sitenizde siz yayınladınız. 

Blogunuza gelen pek çok kişinin de aynı zamanda kendi blogları, siteleri olacaktır. Bu kişiler de bu konuyu ilginç bulup kendi bloglarında haber yapabilirler ve sizin bu sayfanızı kaynak gösterebilirler. 

Diyelim ki pek çok kişi linke iPhone Müzik Programı yazarak veya yakın kelimeler ile blogunuza link verdiler. Blogunuza veya blogunuzdaki sayfalara bu şekilde gelen her linke backlink denir ve arama motorlarında ilgili kelimeler için yukarı çıkmanıza yardımcı olur.

Hemen şu soru akla gelebilir doğal olarak. O zaman biz de hangi sayfamızı ön plana çıkarmak istiyorsak bu sayfaya link veren yüzlerce hatta binlerce ufak site açabiliriz. Maalesef, Google’ı kandırmaya yönelik bu plan suya düşecektir çünkü gelen link sayısı kadar kalitesi de önemlidir. 

Açacağınız bu site veya bloglar içerik yokluğundan ve Page Rankleri olmadığı için değersiz link çiftlikleri gibi gözükecek bu da Google indexlerden tamamen atılmanıza kadar varan sonuçlar doğurabilecektir. O zaman bir sonraki sorunuz şu olabilir. Biz de o zaman Page Rank’i yüksek bloglardan yüzlerce link satın alabiliriz. 

Yalnız değilsiniz, sizin gibi düşünen binlerce kişi var ve bu metodu iyi veya kötü uygulamaya çalışıyorlar ama oldukça da tehlikeli sularda yüzüyorlar. İşte, Google’ın savaş verdiği en önemli konulardan birisi ve yerleştirmeye çalıştıkları çözüm.
 

Hemen bir örnekle açıklayayım. Diyelim ki iPhone konulu blogumuz çok kaliteli ve Page Rank’i 4 gibi yüksek bir değere ulaştı. Size ansizin spor bahis sitelerinden blogunuza Sport betting benzeri bir link koymanız teklifi gelebilir. 

Bu durumda Google şunu belirtmekte. iPhone sitesiyle Sport betting arasında ne alaka var? Eğer keşfedilirse, Google bu durumda sizin blogunuzun Page Rank’ini sıfırlayıp bütün emeklerinizi harcayabilir. 

Ayrıca bu şekilde link satın alan siteleri de cezalandırabilir. Google link satışına karşı değil, istedikleri kendi arama motoru sonuçlarının doğal olmayan yöntemlerle etkilenmemesi. 

Bunun için de kendi kurallarını uygulamanızı istiyor. Şöyle bir yöntem bulmuşlar. Reklam olarak verdiğiniz linke nofollow isminde bir etiket yerleştirmenizi, böylece bizim link değerimizin bu siteye geçmeyeceğini belirtiyorlar. 

Ama tabiki bu linke nofollow uygularsanız bu sefer de Page Rank değeriniz bu spor sitesine güç vermeyeği için onlara reklam satmanız hemen hemen imkansız olacak. Uzun vadede page rank’i link alıp satarak arttırmaya yönelik yöntemler kesinlikle işe yaramaz.