Aşırı Backlink ve Seo


                     Son zamanlarda özellikle odaklı kimi kelimelerde aşırı backlink yüzünden olduğu görülen bir sallanma var. Otorite denilebilecek seviyede içeriği ve kitlesi olan kimi siteler bulundukları alanlardan hatta birebir isim domain aramalarından kayboldular. 

Bu tür cezaları değerlendirmek amacıyla ilk olarak baktığım yer backlink alış grafiğiydi. Güçlü olan siteler arasında olan rekabet daha çok Seo yapmayı gerektirecekti. 

Daha çok arama motoru optimizasyonu yapmanın daha çok backlink olmadığını hatırladık diyelim. Az ve öz şekilde ihtiyaçları karşılayacak kadar bağlantı almak ve işi akışına bırakmak riski fazlasıyla azaltarak bir yükseliş sağlayacaktır.

Spam backlink veya agresif Seo olarak adlandıran arkadaşlar da mevcut. Her konuda altını çizerim, ben bir Seo uzmanı değilim ve olduğumu da iddia etmiyorum. Tamamen kendi görüşlerime dayalı olarak gözlemlerimi sunuyorum. 

Tutmuş ve deli gibi trafik kaldıran web sitelerin yeni kazanç kapıları ise kısa yoldan para kazanılabilecek projeler. Son zamanlarda bu tür otorite sitelerin açtığı yan sitelerin kısa sürede iyi sıralamalar alıp sonrasında patladığını açık ve net olarak görebiliyoruz. 

Bu tür sitelerin backlink yükselişlerini incelediğimizde ise asimetrik bir backlink yükselişi var. Orantısal ve düzgün bir biçimde olmayan referans link artışı kimi sitelerin yavaş yavaş sonunu getiriyor. 

Seo denilen noktanın tamamen backlink olmadığı kanısı da webmaster forumlarında fazlasıyla tartışılan konular arasında. Google’ın anlatmış olduğu bağlantı düzenleri ve örnekleri konuyu iyi şekilde açıklıyor;
Yukarıdaki bağlantıdan devam ederek Türkçe olarak yazılmış Google yardım sayfasını inceleyebilirsiniz. Yorum kısımlarından alınan on binlerce spam backlinkin aslında hiçbir işe yaramadığı aynı şekilde içerik ile alakasız şekilde ve sitenin yine alakasız kısımlarından verilen referans bağlantıların çöp olarak değerlendirildiğinden bahsedilmiş. 

Elbette Google, kendi sistemini tamamen anlatmayacak, hatta bu tür kısımlarda gayet yasal şekilde açıklamalarını yapacak ama hacklink alan arkadaşlar kimi kelimelerde ilk üçten de inmeyecek. 

Kısa süreli projeler ve gelir derdinde olan arkadaşlar için illegal Seo yöntemlerinin hepsi işe yarar, kalıcılık derdindeyseniz büyük ve küçük hedefler koymanız şart. Yıllık bir hedefin yanında haftalık ve aylık hedefler belirleyip bunlara ulaşmak için mini çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum. 

Alınan backlinkleri, blog yazılarını, paravan blogları, sidebar reklamları, footer text linkleri kasan arkadaşların zamana yayma olayını çok kısa tuttuğunu düşünüyorum. Genel bir site analizi yapmadan, daha önceleri ne sıklıkla çalışmalar yapılmış bunu değerlendirmeden backlink almanın ne kadar zararlı olduğunu kısacası Google sıralamalardan indirdiği büyük sitelerle kanıtlamış oldu.