5651 Nolu yasada yeni düzenlemeler


            Efenim bildiğin gibi iktidarın başı bu aralar çok ağrıyor. Burası siyaset yapma yeri değil o nedenle bu durumun derinine inmeden, iktidarın tepkisini çekipte siteyi kapattırmadan bir haber vermek istiyorum. 

İnternete "en azından Arabistan'dan" daha özgür girebildiğimiz şu günlerde AKP yeni bir yasa ile durumu değiştirmek düşüncesinde. Özellikle Twitter nedeniyle zamanın behrinde sağlam bir darbe yiyen iktidar, hırsını bütün internet ahalisinden çıkaracak. 

Sunulan yeni yasa tasarısına göre mevcut olan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda köklü değişiklikler yapılacak.


Kanun yasalaşırsa Erişim Sağlayıcıları Birliği adında bir birlik kurulacak. Bu birlik internette sakıncalı olarak gördüğü içeriği ilgili yer sağlayıcısı yahut yayıncı firmaya bildirecek ve firma en geç 4 saat içinde o içeriği kaldırmak zorunda kalacak. 

Eğer kaldırmaz ise para yahut ticari faaliyet durdurma cezasıyla karşı karşıya kalacak. AK Parti Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Sakin tarafından yapılan Web Suçlarına İlişkin Kanun Önerisi 3 alanı kapsıyor. 

Bunlar :
1) Yayınların düzenlenmesi,
2) Hususi hayatın gizliliği
3) Şahsi hakların ihlali
internetcensorship061208
İçeriğin düzenlemesi sadece içeriğe göre olmayacak.. Mesela içerik sınırlaması, kullanılan keywordler yahut URL’lere göre de yapılabilecek. Bu şekilde komple site kapatılmayıp sadece zararlı sayfa engellenebilecek. Zararlı anahtar kelimeler önceden belirlenecek ve internette bir bot tarafından denetlenecek. 

İnternet ortamında yapılmış olan yayım içeriği sebebiyle haklarının ihlâl edildiğini kanıtlayan kişiler, içeriğin yayından çıkarılması amacıyla öncelikle yazı sağlayıcısına, mantıklı zamanda netice alınamaması durumunda ise yer sağlayıcısına müracaatta bulunacak. 

Bu bireylerin beklentisi, yazı sahibi yada yer sağlayıcısı aracılığıyla en geç 24 saat içerisinde cevaplandırılacak. Daha doğrusu cevaplandırılmak zorunda kalınacak. Eğer 24 saat içerisinde cevap alınamaz ise, Sulh Hüküm Hâkimi bu madde alanında yapılmış olan müracaatı duruşma yapmaksızın hükme bağlamak zorunda olacak. 

Hakim ulaşımın engellenmesine hüküm verebilecek ve engelleme kararı direk olarak Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliğine sevk edilen içeriğe, ulaşımın engellenmesi hükmünün vakit kaybetmeden , en geç 4 saat içerisinde yerine getirilmesi sağlanacak. 

100.000 Lira para cezası 

 

Herhangi bir şikayet durumunda erişim, yazı ve yer sağlayıcılar, talep etmesi halinde istenilen verileri Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’na vermekle yükümlü olacak. 


Yer sağlayıcılık bildiriminde mevcut olmayan ya da bu yasadaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı ile alakalı Başkanlık aracılığıyla 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yönetimsel para cezası verilebilecek. 

3 Gün ticari faaliyet durdurma cezası 

 

Ticari hedefle olup olmadığına bakılmaksızın tüm web toplu kullanım sağlayıcılar, konusu hata yaratan içeriklere ulaşımın engellenmesi ve kullanım alanına ilişkin olarak erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle belirlenmiş tedbirleri almakla yükümlü olacak. 


Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 1000 liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verme ya da 3 güne kadar ticari faaliyetlerini durdurma cezası uygulanabilecek.
2014

Kararı yerel mülkü amir verecek. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkili olarak trafik bilgilerini bir seneden az ve 2 seneden çok olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek zaman süresince saklayacak ve bu verilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini temin edecek. Yer sağlayıcı, TİB’in talep ettiği verileri teslim etmekle yükümlü olacak. 

Yer sağlayıcılık bildiriminde mevcut olmayan ya da bu yasadaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı ile alakalı TİB aracılığıyla 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

Umarım bu saydıklarımın hiç biri gerçekleşmez. 2007 yılında yürülüğe girdiği ilk günden beri internette bir kısıtlamaya gidilmesine neden olan ve 2012 yılında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Kişi ve Düşünce Özgürlüğüne Aykırı olarak nitelendirilen 5651 nolu yasa eğer yukarıda saydığım hale gelir ise, yakında blog falan da yazabileceğimizi zannetmiyorum.