Rus Bilim İnsanları Kendi Kendini Eğitebilen Yapay Beyin Üretti

               Yapay zeka geliştirilmesine bir adım daha yaklaşıldı, Rus bilim insanları kendi kendine öğrenebilen fiziksel bir beyin modeli oluşturdu. Pazartesi günü Batı Sibirya’daki Tomsk State University’ nin yaptığı açıklamaya göre; üniversitedeki uluslararası araştırma ekibi doğal zekanın taşıyıcısı olabilecek, öğrenebilen ve çevreye tepki verebilen bir cihaz icat etti.  

100 milyon beyin nöronunun ve onların bir trilyon bağlantısının kopyasını içeren beyin replikasyonunu oluşturmak zor bir iş olduğu için Rus bilim insanları Bulgaristan, Kazakistan, Almanya, Ukrayna ve Belarus’taki meslektaşlarıyla bir takım oluşturarak yıllardır araştırmacıları rahatsız eden bu problemi çözmek için bir araya geldiler. 

Laboratuvar başkanı olan Vladimir Syryamkin:  

“Başlangıçta, insan beyninin matematiksel ve bilgisayar modellerini geliştirdik. Daha sonra, farklı bilgileri işleyebilen (ses, görüntü, vb.) algılayıcıları olan bir cihaz kurmayı başardık. Şimdi zeki bir robotik kontrol sistemi kurmaya çalışıyoruz” diyor. 

Üretilen fiziksel prototip; çeşitli dış uyarıcılardan deneyim kazanabilir. Örneğin; bir ışık kaynağına yüzünü dönebilir ya da ondan uzaklaşabilir. Bu aşamada başarı; yapay zekanın bunu ezberleyebilmesi ve benzer durumlarda kullanabilmesidir. 
                   “Sonunda, yapay beyin biyolojik modelin benzeri haline gelecektir. Muazzam ölçekte iş var önümüzde, ama büyük bir adım çoktan atıldı bile – beyinin nöral ağının gizli yapısı ortaya çıkarılabildi–” diyor Shumilov.  

Araştırmacılar; geliştirdikleri fiziksel modelin insan beynindeki gibi yeni nöron ağlarıoluşturabildiğini ve mevcut nöronları da dejenere edebildiğini söylüyorlar.  

Öte yandan ekip; oluşturdukları yapay zekanın Alzheimer ve Parkinson gibi çeşitli patolojik durumlar için model oluşturmada ve ilaçların iyileştirilmesinde kullanılabileceğini umuyor.   

Robot sistemleri, nöro-bilgisayarlar ve yapay zeka da ileride bu sistemin kullanılabileceği diğer alanlar arasında yerini alıyor. 

Haber Kaynağım :   

1.”Artificial Brain that can Educate Itself Created by Russian Scientists”,  

2. “Russian scientists create artificial brain that can educate itself”,