Yandex Toloka: İnternetten yeni para kazanma modeli

                      İnternet üzerindeki aradığımız hemen hemen her bilgiye anında ulaşmamızı sağlayan arama motorlarının işleyiş yapısı ilk etapta dışarıdan bakıldığında oldukça basit gibi gözükebilir fakat durum pek de öyle değil.

Özellikle son yıllarda arama motorları arasında artan rekabet arama motorlarının kullanıcılara daha iyi nasıl sonuç verebiliriz diye düşündürmeye başladı. Bunun için milyon dolarlar harcayarak yeni algoritmalara geliştiren servisler çoğu zaman ise kullanıcı deneyiminden faydalanıyor. İşte bu kullanıcı deneyiminden faydalanma olayını Yandex, Toloka servisi ile bir adım öne çıkarıyor.

Yukarıda belirttiğim gibi arama motorları kullanıcı istatistiklerini her zaman baz alarak yenilikler yapmaya çalışıyor. Bu durumun farkında olan Yandex kısa bir süre önce Toloka adında ki yeni servisini duyurdu. Bu servis ile hem arama sonuçlarını iyileştirmeyi hemde kullanıcılarına para kazandırmayı amaçlıyor. Peki bu nasıl oluyor?
 
                  İnterneti daha iyi ve temiz hale getirerek kolay para kazanma yolu sloganıyla yola çıkan bu servisin kullanım mantığı oldukça basit Toloka servisine kayıt oluyorsunuz ve ardından size belli başlı zamanlarda bazı görevler yollanıyor.

Bu görevlerde size bazı sorular soruluyor mesela iki resim arasından hangisi gözünüze hoş geldi gibi tamamen kişisel görüşlerinize yönelik sorular. Fakat her ne kadar kişisel görüşlerinize göre cevaplamanız gerekse de sorulara doğru cevap verip vermediğiniz de önemli.

Çünkü verdiğiniz cevaplar diğer kullanıcıların cevapları ile karşılaştırılıyor ve buna göre size beceri puanı veriliyor. Bu puanı ne kadar yüksek tutarsanız görev başına alacağınız ücretlerde artıyor.
yandex-toloka-kullanimi
Peki neden toloka ? 

                        Anadolu kültürümüzde yer alan imece olayının Baltık ve Slav ülkelerindeki karşılığıdır Toloka. Yandex de buradan esinlenerek hasat, odun kesme, kilise veya bir ev inşa etme gibi zorlu işler için kullanılan bu terimi tercih etmiş.
 yandex-toloka-uyelik
Yandex toloka üyelik 

                    İlk etapta üye olmak için buraya tıklayarak Yandex Toloka servisinin ana sayfasına gidiyorsunuz. Daha sonrasında karşınıza zaten kaydol veya giriş yap diye iki seçenek çıkıyor eğer üyeliğiniz varsa giriş yapın eğer yoksa yeni bir hesap oluşturun.

Hesap oluşturuken size +18 görevleri yapıp yapmak istediğiniz soruluyor bu soruya dikkat edin ayrıca bilgilerinizi doğru cevaplayın.
 
Yandex toloka görevler

                      Görevlerin belirli bir sırası ve zaman aralığı yok. Yani eğer görevleri bekletmeden yapan bir iseniz sık sık görev geliyor. Aynı zamanda yukarıda da belirttiğim gibi beceri sistemi var. Görevleri yapmanıza göre görev başı ücretler ve görev gelme sıklığı değişiyor.

Ayrıca +18 görevleri kabul ederlerseni daha çok görev gelmekte. (+18 ifadesi her zaman yetişkinlere özel içerik değil. Ara ara çıkabiliyor. Bu ihtimal dahilinde 18 yaş altı kişilerin kullanmamasını tavsiye ediyorum.) 

Ayrıca ingilizce az da olsa bilginize varsa bu reklam türünü de almanızı öneririm. 

Yandex toloka ödeme

          Bu sorunun cevabı tabi ki evet. :) Koskoca Yandex para ödememezlik yapmıyor ama şöyle bir durum var :

Eğer hesabınızda ki paranın aktarılmasını isterseniz bunun için size 1 ay kadar zaman veriyorlar.

Yani siz para talebinde bulunduktan sonra 1 ay içeresinde hesabınıza para yatırılıyor. Fakat bu süre genelde 1-2 hafta içeresinde tamamlanıyor. Kısacası para sağ salim hesabınıza ulaşıyor. 

Son Sözler :
                 Yandex Toloka ile boş vakitlerinizde para kazanabilirsiniz. Ayrıca beceri puanınızın artması ileride çok daha fazla para kazanmanızı sağlayacaktır.

Bazı kişilerin görev başına 5-10 dolar dahi aldığı söyleniyor.  Eğer bilgisayar başında fazlasıyla vakit geçiren birisiyseniz Toloka servisini mutlaka deneyin.Şimdiden bol kazançlar... 

Yazar Hakkında : Bu yazı Ehl-i Blog için Hasan EKŞİ tarafından yazılmıştır. Hasan Ekşi'nin üniversite öğrencileri ve mezunları ile röportajlar yaptığı eğitim sitesi olan Meslek Hocam ziyaret edebilirsiniz.

Haber Kaynağım :
http://www.ehliblog.com/