Eleştiriyi kabullenip yola devam etmek

                         Birkaç gün önce yeni kullanmaya başladığım tema ile ilgili bir yazı yazdım. Sizlerden gelen eleştiriler gerçekten çok iyiydi. Yapıcı, yıkıcı, olumlu ve olumsuz birçok eleştiriyle karşılaştım.

Ama içlerinden bir tanesi beni çok şaşırttı. Saygı duydum ama eleştiriye karşılık vermem gerektiğini hissettim. Bir suçlama karşısında kendimi savunma hakkım elbette olmalı öyle değil mi?

Tarafıma yapılan suçlama, tema yazımda eski temam ile aynı temayı kullanan kişilere cahil demiş olmam ve bunun hakaret olarak görülmesidir. Yapılan eleştirinin içerisinde hakaret ettiğim söyleniyor. 
 
                       Aslında ortada böyle bir durum yok. Cahil kelimesi bir hakaret değildir. Oradaki kullanım tamamen algıda seçiciliğe kurban gitmiş durumda. Kendinize hakaret edilecek noktayı ararsanız cahil kelimesini hakaret ederek kabul edebilirsiniz.

Birisi bana cahil dese gocunmam. Aziz Nesin’in meşhur sözü gelir aklıma. ‘‘Herkes mi cahil? Gerektiğinde evet, herkes cahil. Bir konu hakkında pek detaylı bilgi sahibi değilseniz cahil olursunuz.

Örneğin, ben site yönetiminde teknik konularda cahilim. Arkadaşlarım bana yardımcı olurlar ve ben istediğim değişiklikleri bu şekilde gerçekleştiririm. Eğer ben kalkıp teknik konuları bilmediğim halde bir şey yapmaya kalkarsam yarı cahil olurum. 

               Bu da İlber Ortaylı’nın meşhur sözünü bana hatırlatır. Cahil insandan korkmayın ama yarı cahil insandan korkunder. Bir şeyi bildiğini sanıp konuşan ama aslında bilmeyenden korkmanız gerekir.

Uzatmayacağım, benimle aynı temayı kullanmış olmanız sizi cahil yapmaz.  Benimle aynı temayı kullanıp, aynı şablonu uygulayıp, aynı yolu takip ediyorsanız cahil olursunuz.

Başkasını taklit etmiş olursunuz. Kişisel olarak bunu yapacak olsam sanırım özgün olmazdım. Siz yaparsanız siz de özgün olmazsınız. Bunun tartışılacak bir yanı yoktur.

Tarafıma yapılan bir diğer suçlama temaları lisanssız kullandığımın söylenmesi. Gerçekten üzüldüm. Düşünsenize, Seo konusunda bilgi vereceksiniz, her seferinde lisanslı temalara yönelin diyeceksiniz ama sonunda gidip lisanssız tema kullanmaya çalışacaksınız. 
 
                 Size mantıklı geliyor mu? Bana gelmiyor. Bu nedenle söz söylenmek için söylenmiştir diyerek geçmek istiyorum. Eğer eleştiri sahibi bu konuda ısrarını sürdürecek olursa gerektiği gibi temanın lisanslı olduğunu, temanın tasarımcısıyla kurduğum bağlantıları gösterebilirim. Eleştiriler hoşuma gidiyor. Kendimi geliştirmek için yeni fırsatlara sahip oluyorum.

Ancak yüksekten yapılan yorumlar ve asılsız sebeplerle bir şeyler söylemek eleştiri kapsamına girmiyor. Söz konusu yazıyı yazan arkadaşı anlayışla karşılıyorum ama eleştiri yapma konusunda biraz daha yapıcı olmasını diliyorum.

Neden mi? Hakaret ettiğimi iddia edip hakaret ettiği için. Ne kadar ilginç öyle değil mi? Hem hakaret etti diye eleştireceksiniz birisini hem üstüne hakaret edeceksiniz. Yoksa ben de mi algıda seçicilik yapıyorum? Umarım öyledir.

Haber Kaynağım : 
http://www.timurdemir.com.tr/