Toplu mail gönderirken e-posta adreslerini gizlemek

             Toplu mail atarken, atılan mailin içeriğinin yanında gönderdiğiniz kişilerin görünmesini istemiyorsanız ekstra bir yazılım kullanmanıza gerek yok. Bunun için eskiden masaüstü e-posta göndericilerini kullanmak zorundaydık. Artık çoğu e-posta sağlayıcı servis bunu kendi sistemleri üzerinden hallediyor. 

Herhangi bir ek yazılım gerektirmeden servislerin blind carbon copy (bcc) özelliğini kullanarak, bu maili gönderdiğiniz diğer kişileri e-postada gizlemeniz mümkün. 

Gmail, Yahoo, Outlook gibi popüler internet mail sağlayıcı siteleri bu sistemi kendi içerisinde sunmaktadır. Yeni bir e-posta oluştururken yazılan adresler varsayılan olarak carbon copy (cc) kısmında sıralanmaktadır. 
 
Buraya yazdığınız mail adresine attığınız e-posta içerisinden mailini inceleyen bir kişi kimlere e-posta atıldığını görebilir. Zamanında hotmail.com üzerinden şunu paylaşın, bunu bilmem kaç kişiye gönderin tarzında mailler ile birileri iyi şekilde spam (izinsiz reklam) yapacak listeleri elde etmişlerdi. 

Şimdilerde ise sosyal ağ sitelerinden uygulamalar üzerinden çekilen mail adresleri ile aynı şeyler yapılmaktadır. Yapmanız gereken tek şey, göndereceğiniz kişileri CC kısmı yerine BCC kısmına yazmak. Sonrasında ise maili gönderdiğiniz zaman e-postalar gizlenmiş oluyor. 

Bu kesin bir çözüm değil, Pop okuyucular ile okunduğunda şifrelenmiş olarak mail içerisinden gönderilen kişileri kısmi olarak görmek mümkün. 

Bu nedenle çoklu mail gönderimlerinde özel yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yazılımlar belirli bir sunucu üzerinden birçok kişiye teker teker mail göndererek işi garantiye alır. 

Aynı zamanda birebir olarak gönderilen mailler ise bazı servislerde “önemli” şeklinde kendiliğinden belireceğinden okunma ihtimali bi’ kat daha artar.

BCC kısmı varsayılan olarak mail gönderme form sayfasında bulunmayabilir. Outlook ve Gmail kullanıyorsanız, ayrıntıları göster diyerek farklı şekilde gönderim seçeneklerini de mail sayfanıza dahil edebilirsiniz. 

Bu tür ücretsiz servislerde ise mail BCC olarak toplu ve gizli olarak gönderilmişse, kullanıcılarına belirli notlar düşer. Ayrıntılar kısmında sadece kendi adresini görse de bu mailin birden fazla kişiye toplu olarak gönderildiğini bilirler.
 
Daha profesyonel çözümler için farklı yazılımları deneyebilirsiniz. Tek tek mail gönderen ve bunu hızlı şekilde yapan yazılımlar elinizdeki listenin kopyalanmamasına yardımcı olacaktır. Toplu gönderilen mailler ticari olmasa bile BCC şeklinde gönderilmesi taraftayım. 

Geçtiğimiz günlerde kendi site tanıtımını yapan bir arkadaş sağolsun internetten topladığı mail adresine açık olarak mail göndermiş. Bana gelen mail içerisinde onlarca kişi vardı. 

Bu şekilde toplu listeleri art niyetli kişiler spam yapmak amacıyla kullanmaktadır. Çözümleri basit bile olsa, bu tür şeylere dikkat etmekte fayda var.