Teknoloji içerikli blogların genel durumu


 
             Teknoloji haberleri barındıran sitelerin son zamanlarda çoğalması, beraberinde birçok sorunu da doğurdu diyebiliriz. Çevremde bu tür sitelerde editörlük yapan ve bu tür sitelerin sahibi olan onlarca arkadaşım var. 

Webmaster forumlarından ve blogumdaki iletişim kanallarından bana sorularını ileten arkadaşların genel olarak problemleri ise, son zamanlardaki genel düşüş üzerine. Teknoloji haberleri barındıran ve sürekli olarak güncel içerik giren siteler, içerik bakımından istikrar problemi yaşadığı zaman genel problemleri de beraberinde getiriyor. 

Özellikle sadece belirli zamanlarda trafik sağlayan içeriklerle sitesini besleyen arkadaşlar, belirli zamanlarda içerik sıkıntısı yaşadığında ya da ciddi şekilde trafik sağlayan dönemsel hitleri devam ettiremediklerinde hem ziyaretçi oranlarında hem de Alexa sıralamalarında ciddi sıkıntılar oluşabiliyor.

Örneğin bir telefonun ekran özellikleri, yeni çıktığında alıcılarının popülaritesine göre çok fazla aranabilir. Ama üzerinden birkaç sene geçtikten sonra, yeni modellerin verdiği haz ile birlikte bu türden yazdığınız haberlere ve içeriklere gelen ziyaretçi sayısı çok az olacaktır. 

Aynı şekilde dönemsel şekilde çıkan haberlerde (X marka telefonun Y operatöründeki fiyatı) bu kulvara dahil. Yani dönemsel hitlerin devamını sağlayabilmek için, yeni dönemleri de takip etmek gerekir. 

Bu tür sitelerde bültenlerdeki haberlerin hemen hemen hepsinin takip edilmesi bir şeyi değiştirmiyor. Ortalama olarak her gün 5 ile 10 arasında haber giren bir teknoloji sitesinin bir hafta boyunca hiç haber girmemesi ciddi şekilde istatistiklerini aşağıya çekecektir. 

Çünkü kompozisyon olarak sürekli olarak güncel tutulması gereken bir alan ve ciddi şekilde çalışma gerektiriyor. Ekip işi olması gerçekten sizi rahatlatabilir, ama gönüllü yazar kadrolarıyla yaptığınız işler belirli zamanlarda sizi sıkıntıya düşürebilir. 2-3 gün gibi sürelerde dahi yazı yazamamanız sitenizi olumsuz etkileyecektir.

Ünlü teknoloji siteleri de ziyaretçilerini sitelerinde daha uzun tutmak için forum, galeri, video inceleme gibi farklı yollar kullanırlar. 

Kimi siteler ise kullanıcılarını kendilerine o kadar bağlamışlardır ki, girilen yorumlar içeriği birkaç kez katlayarak daha büyük bir aktivite sağlar. Kısacası bu tür sitelerde editör veya yöneticiyseniz, gelecek ile ilgili planları ve ekip çalışmasını iyi yapmanız gerekir.

Aslında daha detaylı ve uzun bir yazı yazmayı planlıyordum ama bu türden sitelerin artışıyla beraber doğurduğu sorunlara kısa şekilde değinmek istedim. Bu alanda çalışmalar yapan arkadaşlara Allah kolaylık versin. 

Konu dışı bir öneri ise haber siteleriyle alakalı, ciddi şekilde çalışmalar yaparak sitelerine emek gösteren arkadaşları tenzih ederek sizi başka bir yazıma yönlendirmek istiyorum;
  • Haber sitelerinin durumu acınası halde!
Bu tip siteler kurmak istiyorsanız, başlangıçta planlamalarınızı ve dediğim gibi ekibinizi iyi oluşturmalısınız. Tek kişi olarak yürüteceğiniz bir platform oluşturmayı düşünüyorsanız, kişisel bir teknoloji blogu havasında ilerlemenizi tavsiye ederim.