İşte dünyada en çok kullanılan arama motorları

Google :  Google milyarlarca web dizinine sahip ve kullanıcıların en çok tıkladığı web sitesi. Kullanıcılara istedikleri kelimelerde arama kolaylığı sağlayan Google, Kasım 2009′da com Score’un yayımladığı bir pazar araştırmasına göre, ABD’deki arama motoru sektörünün en çok kullanılan uygulaması olup, pazar payının %65.6′sına sahiptir.

Bu nedenle her firma Google’a reklam vermek için birbiriyle yarışır. Giderek büyüyen arama motorunu tahtından edecek bir uygulama geliştirilememiştir.

Bing : Microsoft tarafından kullanıma sunulan bir arama motorudur. En önemli yeniliği web sitelerine bağlantı vermenin yanında alt başlılarla destek yöntemi sunması. 

Bing, 1 Haziran 2009 tarihinde beta (deneme) aşamasıyla hizmete sokuldu ancak beklendiği kadar başarılı olamadı.

Yahoo : İlk çıktığında arama motoru olarak hizmet veren Yahoo, sonraki süreçte zamanla e-posta, anında iletileşme, e-posta grubu ve benzeri hizmetler de sunmuştur. Günde 7 milyar sayfa gösterimiyle dünyanın en çok ziyaret edilen 4. sitesi özelliğine sahiptir.

Ask : 1996 yılında Kaliforniya’da kurulan arama motorudur. Sorulan sorulara ya da aranan kelimelere en uygun içeriklerin görüntülenmesini sağlayan Ask, en güvenilir uygulamalardan biridir. 

İlk sonuçları editörlerden ikincil olanları ise sitenin yan botu olan Teoma’dan alıyorlar.

AOL : ABD’nin ve dünyanın en büyük internet servis sağlayıcısı olan America OnLine’ın markasıdır. Anında mesajlaşma ve mail hizmetleri de vermektedir.

Blekko : Spam sonuçlarından kurtulma hedefi ile arama sonuçlarını sadece güvenilir sitelerden alan uygulamadır.  Kullanıcılar, Blekko ile tanıtılan slashtag‘lar sayesinde diledikleri taktirde tek bir site içinde arama yapabiliyorlar.
Aramalar türe ve konuya göre de sınırlandırılıyor.

Lycos : 1994′te Carnegie Mellon Üniversitesindeki Dr. Michael Mauldini tarafından oluşturulan web portalı ve arama motorudur. 2000’lere doğru önemini yitirmiştir.

Excite : İnternetin en eski portallarındandır. Şimdilerde Google, Yandex ve Yahoo sonuçlarından derleme yapmaktadır.

GoodSearch : Arama motorları içinde kar gütmeyen tek sitedir denebilir. Her yıl milyonlarca insanın yardım kampanyalara katılmasını sağlar.

Dogpile : Google, Yahoo ve Yandex gibi popüler arama motorlarından en iyi sonuçları filtreleyen arama motorudur. Metasearch teknolojisiyle çalışır.

Diğer popüler arama siteleri :

    MyWebSearch
    WebCrawler
    Info
    InfoSpace
    Search


İç Arama Motorları : Günümüzde çok kullanılan web sitelerinin kendi arama motorları vardır. Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr bunlardan sadece birkaçı. Kullanıcılar istedikleri hedef kelimelerini kullanarak bilgiye ulaşabiliyorlar. 

Hatta bazıları yukarıdaki listede yer alan adreslerden daha çok ziyaretçi alıyor.