HTML5’e Giriş dersimiz. :)

          Yeni sistemiyle birlikte çok ses getiren ve alternatif sistemlerini gerçekten geride bırakabilecek bir altyapıya sahip olduğu düşünülen HTML5 ile alakalı daha önceleri birden fazla yazı yazmıştım. 

Artık belirli dökümanların daha kolay anlaşılabilir hallerini ve küçük kullanım yöntemlerini sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Daha önceki HTML sürümlerinde bulunmayan başlıca yeniliklerden başlayarak açıklamalara başlayalım. 

Belirtmek istediğim bir konu ise, bu türden bir kaynak ders şeklinden çok ihtiyaçlara yönelik şekilde olursa daha iyi olur düşüncesindeyim o nedenle, adım adım detaylara inmek yerine, uygulamalara ve kullanımlara yönelik çalışmalar sergileyeceğim. 


Global tüm internet tarayıcıları tarafından desteklenemeyen bir teknoloji olan bu sistem, çok küçük bir JavaScript kütüphanesi olan jQuery ile birlikte mükemmel projeler ortaya koyabiliyor. 

Başlamadan önce belirtmek istediğim bir konu, fazlasıyla tepki alabilecek bir not denilebilir; jQuery geliştirilmekte olan bir kütüphanedir ve birebir HTML5 ile bir bağlantısı yoktur. 

jQuery olmadan da HTML5 yenilikleri ile video oynatıcıları ve benzeri şeyler üretebilirsiniz. JS destekleyicileri, sadece alternatif ve profesyonel kütüphanelerdir. Ve karşınızda HTML5’in getirmiş olduğu başlıca yenilikler.


<video> etiketi : Kullanım bakımından gerçekten destek veren tarayıcılarda, hem siteyi yapan kişi/grup için hem de ziyaretçiler için büyük fayda sağlayan bir yenilik denilebilir. 

 

Birkaç basit değer ile kendi video oynatıcınızı Flash’tan bağımsız olarak yapmanız mümkün ve işlenmeden yüklenebilme alternatifine sahip videolar. 

 

Yani yüklenmesini beklemeden istediğiniz herhangi bir noktadan videoyu hızlı bir biçimde izletebilme gibi özellikleri sadece basit birkaç değeri değiştirerek oluşturuyorsunuz. Gerçekten kullanılmaya değer.

<audio> etiketi : Aynı video mantığında düşündüğümüz zaman sayfa hızımızı yavaşlatabilecek alternatif uygulamalar için yegane bir çözüm. Kullanım kolaylığı, dışa bağımlılığı azaltır cinsten.

<canvas> etiketi : Can alıcı nokta sanırım burası, sanki masa üstü bir bilgisayarda iki boyutlu oyun tasarlar gibi, düzlemler oluşturabilir ve objeler konumlandırabilirsiniz. 

 

Sıkı durun, bunların hiçbirisinde dışarıdan bir görsel çağırmanıza gerek yok. PhotoShop’ta bulunan geçişli renk efektlerinden tutunda, gölgelere kadar birden fazla değişik özellik bu argümentimizde toplanmış. 

 

Anlat anlat bitmeyecek bir etiket diyebiliriz. HTML5’in iki boyutun yanında 3D uygulamaların ve projelerinde geliştirilebileceği bir sistem olduğunu hatırlatalım.

<article> etiketi : Arama motorlarının bu yenilikleri takip edeceğini belirtmesi ve örnek projeler geliştirmesi, Seo alanında da bu kullanımların fayda gösterebileceğinin altını çiziyor. İçerik ürettiğiniz bölümleri daha rahat ve DIV kullanmaya gerek kalmadan tanımayabileceğiniz bir etiket.

<header> ve <footer> etiketleri : Bu etiketler bir önceki açıklamada belirttiğim gibi herhangi özel class veyahut id belirtmeden rahatlıkla alt üst bilgi ve stil tanımlaması yapabileceğiniz alanlar. Karmaşadan uzaklaştırıp, özellikle boyut çalışmalarında fazlasıyla yardımı dokunacak argümentlerden denilebilir.


Bu kadar değişiklikle sınırlı olmayan HTML5, form elemanlarına da el atmış durumda. Kendi gelişimini sürdürürken, rahatça dışarıdan kaynak gerektirmeksizin renk seçebileceğiniz paletlerden tutunda, interaktif buton ve takvim seçeneklerine kadar birçok özellik bu zengin kütüphanenin içinde bulunuyor.

HTML5 henüz resmi olarak stabil halde değil fakat güncel ve kendini geliştirmekte olan birçok internet tarayıcısı tarafından desteklenmektedir. Kesin olarak destekleme ve radikal bir uygulanabilirlikten bahsedemiyorum çünkü kimi elementlerin değerlendirilmesi noktasında tarayıcılar arasında farklar olacaktır. 

CSS konusunda bile bize çok zorluk çıkartan Internet Explorer’ın yeni sürümleri HTML5’i, Chrome ve Firefox kadar olmasa da desteklemektedir.