Bilgi güvenliği



         Bundan yüzyıllar öncesinde bile önemli bir konu olan bu başlık, hayatımızın bir kısmını geçirdiğimiz hızlı yaşam olanı internetle birlikte daha çok önem arz etmeye başladı. 

Özellikle illegal uygulamaların idare edilebilmesiyle, özel sohbet konuşmalar, sitelere girilen bilgiler ve form kayıtları gibi birçok data, bilgisayar korsanlarının eline geçebiliyor. 

Sanal dedektiflik hizmetleri ise bunları yasal yollardan yapıyor ve bazı profesyonel danışmanlık hizmetlerine iştirakçi oluyorlar. Bunun önemi hakkında paylaşılan örneklerden öte, önemi üzerinde durmak istiyorum.  

Ülkeler arası ilişkilerin istihbarat alanlarından tutunda, ikili ilişkilere kadar farklı alanlarla sınırlandıramadığımız bu şey aslında hayatımızın ta kendisi. Her dakika giderek büyüyen, gelişen ve değişmekte olan bilgiyi anında takip etmek zor. 

Güncellemelerin ülkemize gelmesi ve bilim alanındaki çalışmalardaki başarılarımız son zamanlarda artsa da, halen bazı şeylerin (teknolojik yönden) eksikliklerini yaşamaktayız.

Sıcak savaşlardan öte, diplomasi çatışmalarının başladığı bu dönemde bilgilerin kullanımı gerçekten önem kazanmaya başladı. 

Ülkeler arası polemiklerde bile artık internet haberciliği gerçekten ses getiriyor. Her ne kadar ülkeler internet medyasını küçüksemek istese de (çünkü bu sistem rahatlıkla manipüle edilebilir ve bir moderatörü olmadığı için kolaylıkla farklı şekillerde fikirler dağılabilir) sosyal mecralar işlerin gerçek yüzünü ortaya koymakta.

Ülkeler kadar genel düşünmek yerine, bir aile içerinde de bilgi güvenliği gerçekten önemlidir, küçük yaşta çocuklara gerekli şeyler öğretilmeli ve ebeveynlerin bu eğitimleri almaları gerekmektedir. 

Bu döngü gerçek aşamada sağlandığında, her kademede ve her işte gerekli olan güvenilirlik artacaktır.